Herkese Merhaba :)
Son zamanlarda çok popüler olan, sıklıkla duyduğumuz sütlü tatlılardan trileçe tatlısı ile karşınızdayım. Trileçe; sütlü şerbeti ve sünger gibi keki ile beğeni toplayan, çok hafif ama aynı zamanda karamel sosu ile de çok lezzetli hale gelen bir tatlı. Orjinalinde kullanılan şerbet üç ayrı süt barındırdığı için ismini de buradan almış. Arnavutlara özgü olan bu tarif şimdi mutfaklarımıza da geldi ve aslında pek de zor değil. Sadece bir kaç aşamalı o kadar. Şimdi gelin malzemelere bakalım ve sonra da yapılışına geçelim.
Malzemelerimiz;
Kek için;
5 yumurta
6 yemek kaşığı şeker
7 yemek kaşığı un
Çay kaşığının ucu ile karbonat
Şerbeti için;
3 su bardağı süt
1 su bardağı şeker
100 gram krema
Karamel sos için;
1 su bardağı şeker
1 yemek kaşığı tereyağı
100 gram krema
Ayrıca bir paket çırpılmış krem şanti.
İlk işe kekimizi hazırlamak ile başlayalım. Tüm detayları, nasıl yaptığımı aşağıda ki videodan da görebilirsiniz. ( son süsleme kısmı maalesef editleme esnasında silindi :( Kusura bakmayın) İşe yumurta ve şekeri çırpmakla başlıyoruz. Şeker homojen bir şekilde eriyip karıştığı zaman unu ve karbonatı eleyerek karışıma ilave ediyoruz. Spatula yardımı ile yavaşça karıştırıp yağladığımız tepsimize döküyoruz. Ben kekini daha ince sevdiğim için geniş bir tepsiye döktüm. Siz daha kalın bir kek isterseniz daha küçük borcamlar ile yapabilirsiniz. Keki güzelce yayıyoruz ve önceden ısınmış 180 derece fırına süsüyoruz. Kekimiz güzelce pembeleştiğinde ve kürdan testinden temiz çıktığında fırından alıp soğumaya bırakıyoruz.
Kekimiz olmaya devam ederken şerbetimizi hazırlayabiliriz. Bir tencereye sütü, şekeri ve kremayı alıp bir taşım kaynayana kadar ocakta pişiriyoruz. Orjinalinde üç çeşit süt olduğundan ve biz her zaman bunu bulamayacağımızdan içerisine lezzetlendirmek ve ekstra yağlandırmak için krema ekliyoruz. Bir taşım kaynadıktan sonra oda sıcaklığında soğumaya bırakıyoruz. Kekimiz soğuyup şerbetimiz ılındığı zaman keki kalıbından ters çeviriyoruz ki sütü daha iyi emebilsin. Çevirdikten sonra kepçe yardımıyla yavaş yavaş şerbeti dağıtıyoruz. Birden hepsini dökersek emmeyebiliyor. Bu yüzden emdikçe yavaş yavaş ilave edelim. Şerbeti de güzelce emdiği zaman sünger gibi şişip güzel bir kek oluyor. Şerbetlediğimiz keki dinlenmeye bırakıp paketin arkasındaki tarife göre şantimizi hazırlayıp bekletiyoruz.
Sonrasında bir tavaya şekerimizi alıp orta ateşte ısıtmaya başlıyoruz. Yanlardan erimeye başladığını gördüğümüz anda tahta bir kaşıkla karıştırarak yanmadan eşit karamelize olmasını sağlıyoruz. İlk başta topaklanıyor ama sonra erimeye başlıyor merak etmeyin. Şeker eriyip istediğimiz gibi karamel rengi aldığında tereyağını ilave edip karıştırıyoruz. Tereyağı da eridiği zaman kremayı ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz. İyice güzel bir renk aldığında altını kapatıyoruz.
Bütün malzemelerimiz hazır olduğuna göre birleştirebiliriz. Şerbetli kekimizin üzerine krem şantinin üçte birini eşit bir şekilde yayıyoruz. Krem şantinin kalan üçte birini süs için kullanıcaz. İstemezseniz tamamını da arasına sürebilirsiniz. Krem şantinin yüzeyini olabildiğince düzleştirip, karamel sosunu spatula ile ince ince serperek üzerine döküyoruz. Birden çok dökersek krem şantiyi çökertebiliyor. Az az döküp sonra spatula ile düzleştiriyoruz. En üstüne de krem şanti ile süsleme yapıyoruz. Hazırladığımız trileçeyi buzdolabında 2 saat bekletiyoruz ve sonra afiyetle tüketiyoruz :)
İşte trileçe tarifim bu kadardı. Umarım dener ve beğenirsiniz. Yorumlarınızı aşağıya bekliyorum. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere...
HOŞÇAKALIN :)
Çok sevdiğim bir tatlı. Ellerinize sağlık:)
YanıtlaSilTeşekkür ederim😊
SilÇok güzel görünüyor. Ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilTeşekkürler😊💞
SilÇok güzel görünüüyor ellerine sağlık.
YanıtlaSilBu tarifi kesinlikle yapacağım...
Teşekkürler😊
Sil