Ana içeriğe atla

Nitelikli

MİNİ EKMEK TARİFİ

Herkese Merhaba :) Karantina günleri ile hemen hemen hepimizin hayatına giren  ekmek serüveni beni daha da önce yakalamıştı. Eşimin görevi sebebiyle köy hayatına giriş yapınca, en yakın bakkal da 5 km uzaklıkta olunca iş başa düştü :) Ekmeğimizi, yoğurdumuzu, peynirimizi, çökeleğimizi kendimiz yapar olduk. Başta bu kadar güzel olmuyorlardı tabii ki, deneye yanıla, ekleye çıkara sonunda her seferinde tutan ve bayılarak tükettiğimiz ekmek tarifimi bulmuş oldum. Sıfır katkı maddesi ile, içeriğini bildiğiniz leziz ekmekleriniz olacak. Ben yapacağım zaman biraz fazla yapıp buzluğa atıyorum ve tüketeceğimiz zamandan yarım saat önce çıkarıp çözdürüyorum. Küçük oldukları için çok çabuk çözünüyorlar. Mikrodalga fırınınız var ise bu süre iki dakikaya düşecektir. Hadi gelin tarife geçelim:) Malzemelerimiz; 8 su bardağı un 650 ml ılık su 3 yemek kaşığı instant maya 1 tatlı kaşığı şeker 2,5 tatlı kaşığı tuz Tüm gereken malzemeler bu kadar. İlk olarak ılık suyumuzu bir kaba alıp içerisine mayay

KUŞBAŞILI ETLİ PİDE TARİFİM


Herkese merhaba :)

Dışı çıtır çıtır, içi yumuşacık ve ıslak, kokusuyla evinizi, tadıyla midenizi şenlendirecek olan kuşbaşılı etli pide tarifi ile sizlerleyim :) Gözü korkutan, dışarıdaki gibi olmayacağını düşündüğümüz bu tarif aslında ne çok zahmetli ne de lezzetsiz. Tam tersi hazır aldıklarımız kadar leziz ve hiç de o kadar zor değil. Adım adım ilerledikten ve güzel bir marine işlemi yaptıktan sonra çok kolay ve leziz olacaktır pideleriniz. O zaman daha fazla lafı uzatmadan hemen tarife geçelim. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun, lütfen yorumlarınızı aşağıda benimle paylaşmayı unutmayın :)

Malzemelerimiz;

Hamur için ;
5 su bardağı un
Yarım paket instant maya
1 tatlı kaşığı şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
1,5 su bardağı ılık su
Yarım bardaktan az sıvı yağ

İç harç için;
300 gram kuş başı et
1 kuru soğan (suyu)
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 orta boy domates
2 adet yeşil biber
Tuz, kekik, karabiber

Üzeri için;
Yumurta sarısı
Eritilmiş tereyağı

İlk olarak eti marine ederek işleme başlıyoruz. Bu tarifte en önemli nokta aslında bu marine işlemi. Bu sayede etimiz yumuşak ve lezzetli olacak. Kuş başı etlerimizi daha da ince olacak şekilde doğruyoruz. Sonrasında bir soğanı rendeleyip suyunu sıkıyoruz ve etin içine ekliyoruz. Etlerin üzerine sıvı yağı da ilave edip karıştırıyoruz ve üzerini örtüp üç dört saat dinlendiriyoruz. 


Hamuru yapmak için leğene unu alıp ortasına çukur açıyoruz. Orta kısmına mayayı, şekeri, yağı ve suyu ilave ediyoruz. Etrafta kalan unun üzerine tuzu serpip hamuru ortadan dışarıya doğru yoğurmaya başlıyoruz. Ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur olduğu zaman tamamdır. Sonrasında üzerini örtüp 1 saat mayaya bırakıyoruz.  




Hamur mayalandığında tezgaha biraz un serpip hamuru üzerine alıyoruz. Yoğurarak havasını alıyoruz ve mandalina büyüklüğünde bezelere ayırıyoruz. Benim tam dokuz tane bezem çıktı. Bezeler kurumasın diye üzerini temiz bir bezle örtüp iç harcı hazırlayana kadar tezgah mayasına bırakıyoruz. 



Marine ettiğimiz etlerin üzerine ince ince doğradığımız domates ve biberleri ilave ediyoruz. Sonrasın da damak tadınıza göre baharatlarımızı ilave ediyoruz.



İç harcımızda hazır olduğunda fırını 200 derecede ısıtıyoruz. Bezelerimizi tek tek alarak aşağıdaki gibi uzun uzun olabildiğince ince açıyoruz. Özellikle kenar kısımlar kalın kalabiliyor. En son merdane ile inceltebilirsiniz. Açtığımız hamurları tepsiye alıp iç harcı döküyoruz ve kenarlarını katlıyoruz. Hamurun kenarlarına yumurta sarısı sürüp üzerine bir kaç parça tereyağı koyup fırına veriyoruz.






Alt üst güzelce kızaran pidelerimizi fırından alıp pidenin kenarlarına fırça ile eritilmiş tereyağı sürüyoruz. Ve afiyetle, köpüklü bir ayranla yenmeye hazırlar. Umarım dener ve beğenirsiniz. Sorularınızı ve denerseniz yorumlarınızı aşağıya bekliyorum. 

HOŞÇAKALIN :)

Yorumlar

Popüler Yayınlar