Nitelikli

MİNİ EKMEK TARİFİ


Herkese Merhaba :)

Karantina günleri ile hemen hemen hepimizin hayatına giren  ekmek serüveni beni daha da önce yakalamıştı. Eşimin görevi sebebiyle köy hayatına giriş yapınca, en yakın bakkal da 5 km uzaklıkta olunca iş başa düştü :) Ekmeğimizi, yoğurdumuzu, peynirimizi, çökeleğimizi kendimiz yapar olduk. Başta bu kadar güzel olmuyorlardı tabii ki, deneye yanıla, ekleye çıkara sonunda her seferinde tutan ve bayılarak tükettiğimiz ekmek tarifimi bulmuş oldum. Sıfır katkı maddesi ile, içeriğini bildiğiniz leziz ekmekleriniz olacak. Ben yapacağım zaman biraz fazla yapıp buzluğa atıyorum ve tüketeceğimiz zamandan yarım saat önce çıkarıp çözdürüyorum. Küçük oldukları için çok çabuk çözünüyorlar. Mikrodalga fırınınız var ise bu süre iki dakikaya düşecektir. Hadi gelin tarife geçelim:)



Malzemelerimiz;

8 su bardağı un
650 ml ılık su
3 yemek kaşığı instant maya
1 tatlı kaşığı şeker
2,5 tatlı kaşığı tuz

Tüm gereken malzemeler bu kadar. İlk olarak ılık suyumuzu bir kaba alıp içerisine mayayı ve şekeri ilave edip karıştırıyoruz. 



Hamuru yoğuracağımız kabın içerisine unu alıp ortasına çukur açıyoruz. Çukurun içerisine mayalı suyu döküp yüksekte kalan unun üzerine mayaya değmeyecek şekilde tuzu serpiyoruz ve ortadan dışarıya doğru yavaşça karıştırarak yoğurrmaya başlıyoruz. Ekmeğin güzelce kabarabilmesi için yoğurma aşaması önemli. Hamur iyice toplanıp homojenleşene kadar güzelce yoğurmamız gerekiyor. Hiç acele etmeden iyice yoğurun ve hafif ele yapışan yumuşak bir hamur elde edince üzerini örtüp ılık bir ortamda bir saat mayalanmaya bırakın. Ortam sıcaksa mayası çabuk gelecektir ve maya da fazla kalması da iyi olmayacaktır. Normal oda koşullarında ise bir saat iyi , siz bulunduğunuz ortama göre maya da bırakma süresini değiştirebilirsiniz. 





Aşağıda ki gibi mayası gelen hamurunuzu unladığınız tezgaha alın ve katlama yöntemi ile bir kaç kez içeri katlayarak hamuru yoğurun. Bu yöntem ile havayı hamurun içerisine hapsedip, ekmeğin göz göz olup güzelce kabarmasını sağlıyoruz.Daha yoğururken hamurdaki hava kabarcıklarını fark edeceksiniz. Başta da söylediğim gibi güzel ekmek yapmanın tek püf noktası güzel bir yoğurma işlemi. 


Hamuru yoğurduktan sonra 20 bezeye ayırıyoruz. İsterseniz daha da büyük bezeler yapıp daha büyük ekmekler yapabilirsiniz. 




Bezelerin kurumaması için üzerine temiz bir bez örtüyoruz ve şekil verme aşamasına geçiyoruz. Aşağıda ki video dan nasıl şekil verdiğimi izleyebilirsiniz. 


Şekil verdiğimiz hamurları fırın tepsilerine alıyoruz ve üzerini örtüp 20 dakika tepsi mayasına bırakıyoruz. Bu aşamada fırını 230 dereceye ısıtıyoruz ve fırının alt yüzeyine ısıya dayanıklı bir kap içerisinde su koyuyoruz. Bu sayede ekmekleriniz daha yumuşak olacaktır.   Mayası gelen hamurların üzerini açıp fırına sürmeden hemen önce narince bir fırça yardımıyla üzerilerine sus sürüyoruz. Varsa jilet yoksa bir bıçak yardımıyla çizik atıyoruz. Ve önceden ısıtılmış 230 derece fırına gönderiyoruz. 





Ekmeklerin üstü ve altı güzelce kızardığı zaman fırından çıkarabiliriz. Ve leziz mi leziz çıtır mı çıtır minik ekmeklerimiz hazır. Aşağıda ki videodan çıtırtıyı duyabilirsiniz. Anlaşılır olabilmesi için biraz uzun anlatmış olabilirim ama yaparken göreceksiniz çok kolay bir tarif. Sadece bir iki dikkat edilmesi gereken püf noktası var o kadar. 




Aklınıza takılan herhangi bir şey olursa yorumlarda yazabilirsiniz. Umarım dener ve beğenirsiniz, yorumlarınızı bekliyorum.

HOŞÇAKALIN :)






Yorumlar

  1. Yaaa düştüm nefis gözüküyorlar ellerinize sağlık @haniiimeli :)

    YanıtlaSil
  2. Big thanks for sharing this nice post by https://haniiimeli.blogspot.com/2021/01/mini-ekmek-tarifi.html
    great information you have shared my blog blog.professionalmovers.in keep it up.

    International Packers And Movers Bangalore
    Professional Packers And Movers Chennai
    Packers And Movers Bangalore
    Professional Movers and Packers Bangalore

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar