Ana içeriğe atla

Nitelikli

MİNİ EKMEK TARİFİ

Herkese Merhaba :) Karantina günleri ile hemen hemen hepimizin hayatına giren  ekmek serüveni beni daha da önce yakalamıştı. Eşimin görevi sebebiyle köy hayatına giriş yapınca, en yakın bakkal da 5 km uzaklıkta olunca iş başa düştü :) Ekmeğimizi, yoğurdumuzu, peynirimizi, çökeleğimizi kendimiz yapar olduk. Başta bu kadar güzel olmuyorlardı tabii ki, deneye yanıla, ekleye çıkara sonunda her seferinde tutan ve bayılarak tükettiğimiz ekmek tarifimi bulmuş oldum. Sıfır katkı maddesi ile, içeriğini bildiğiniz leziz ekmekleriniz olacak. Ben yapacağım zaman biraz fazla yapıp buzluğa atıyorum ve tüketeceğimiz zamandan yarım saat önce çıkarıp çözdürüyorum. Küçük oldukları için çok çabuk çözünüyorlar. Mikrodalga fırınınız var ise bu süre iki dakikaya düşecektir. Hadi gelin tarife geçelim:) Malzemelerimiz; 8 su bardağı un 650 ml ılık su 3 yemek kaşığı instant maya 1 tatlı kaşığı şeker 2,5 tatlı kaşığı tuz Tüm gereken malzemeler bu kadar. İlk olarak ılık suyumuzu bir kaba alıp içerisine mayay

**TRİLEÇE TARİFİM**

tatlı-tarifleri

Herkese Merhaba :)

Son zamanlarda çok popüler olan, sıklıkla duyduğumuz sütlü tatlılardan trileçe tatlısı ile karşınızdayım. Trileçe; sütlü şerbeti ve sünger gibi keki ile beğeni toplayan, çok hafif ama aynı zamanda karamel sosu ile de çok lezzetli hale gelen bir tatlı. Orjinalinde kullanılan şerbet üç ayrı süt barındırdığı için ismini de buradan almış. Arnavutlara özgü olan bu tarif şimdi mutfaklarımıza da geldi ve aslında pek de zor değil. Sadece bir kaç aşamalı o kadar. Şimdi gelin malzemelere bakalım ve sonra da yapılışına geçelim.

Malzemelerimiz;

Kek için;
5 yumurta
6 yemek kaşığı şeker
7 yemek kaşığı un
Çay kaşığının ucu ile karbonat

Şerbeti için;
3 su bardağı süt
1 su bardağı şeker
100 gram krema

Karamel sos için;
1 su bardağı şeker
1 yemek kaşığı tereyağı
100 gram krema

Ayrıca bir paket çırpılmış krem şanti.


İlk işe kekimizi hazırlamak ile başlayalım. Tüm detayları, nasıl yaptığımı aşağıda ki videodan da görebilirsiniz. ( son süsleme kısmı maalesef editleme esnasında silindi :( Kusura bakmayın) İşe yumurta ve şekeri çırpmakla başlıyoruz. Şeker homojen bir şekilde eriyip karıştığı zaman unu ve karbonatı eleyerek karışıma ilave ediyoruz. Spatula yardımı ile yavaşça karıştırıp yağladığımız tepsimize döküyoruz. Ben kekini daha ince sevdiğim için geniş bir tepsiye döktüm. Siz daha kalın bir kek isterseniz daha küçük borcamlar ile yapabilirsiniz. Keki güzelce yayıyoruz ve önceden ısınmış 180 derece fırına süsüyoruz. Kekimiz güzelce pembeleştiğinde ve kürdan testinden temiz çıktığında fırından alıp soğumaya bırakıyoruz.

                                        


Kekimiz olmaya devam ederken şerbetimizi hazırlayabiliriz. Bir tencereye sütü, şekeri ve kremayı alıp bir taşım kaynayana kadar ocakta pişiriyoruz. Orjinalinde üç çeşit süt olduğundan ve biz her zaman bunu bulamayacağımızdan içerisine lezzetlendirmek ve ekstra yağlandırmak için krema ekliyoruz. Bir taşım kaynadıktan sonra oda sıcaklığında soğumaya bırakıyoruz. Kekimiz soğuyup şerbetimiz ılındığı zaman keki kalıbından ters çeviriyoruz ki sütü daha iyi emebilsin. Çevirdikten sonra kepçe yardımıyla yavaş yavaş şerbeti dağıtıyoruz. Birden hepsini dökersek emmeyebiliyor. Bu yüzden emdikçe yavaş yavaş ilave edelim. Şerbeti de güzelce emdiği zaman sünger gibi şişip güzel bir kek oluyor. Şerbetlediğimiz keki dinlenmeye bırakıp paketin arkasındaki tarife göre şantimizi hazırlayıp bekletiyoruz. 

Sonrasında bir tavaya şekerimizi alıp orta ateşte ısıtmaya başlıyoruz. Yanlardan erimeye başladığını gördüğümüz anda tahta bir kaşıkla karıştırarak yanmadan eşit karamelize olmasını sağlıyoruz. İlk başta topaklanıyor ama sonra erimeye başlıyor merak etmeyin. Şeker eriyip istediğimiz gibi karamel rengi aldığında tereyağını ilave edip karıştırıyoruz. Tereyağı da eridiği zaman kremayı ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz. İyice güzel bir renk aldığında altını kapatıyoruz. 

Bütün malzemelerimiz hazır olduğuna göre birleştirebiliriz. Şerbetli kekimizin üzerine krem şantinin üçte birini eşit bir şekilde yayıyoruz. Krem şantinin kalan üçte birini süs için kullanıcaz. İstemezseniz tamamını da arasına sürebilirsiniz. Krem şantinin yüzeyini olabildiğince düzleştirip, karamel sosunu spatula ile ince ince serperek üzerine döküyoruz. Birden çok dökersek krem şantiyi çökertebiliyor. Az az döküp sonra spatula ile düzleştiriyoruz. En üstüne de krem şanti ile süsleme yapıyoruz. Hazırladığımız trileçeyi buzdolabında 2 saat bekletiyoruz ve sonra afiyetle tüketiyoruz :)   





İşte trileçe tarifim bu kadardı. Umarım dener ve beğenirsiniz. Yorumlarınızı aşağıya bekliyorum. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere...

HOŞÇAKALIN :)



Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar