Herkese Merhaba :)
Ramazanın da gelmesiyle tatlı isteklerimiz oldukça arttı :) Şunu da yapsak, şu da olsa da yesek diyip duruyoruz. Sütlaç da bu listeye girebilecek en önemli tatlılarımızdan bence :) Hem sütlü tatlı olduğu için hafif hem de lezzetiyle bizi büyüleyen bir tatlı. Ben de bu tarifi paylaşmak için ramazandan güzel zaman olmaz dedim ve karşınızdayım :) Bu tarif annemin tarifi ve gerçekten şekeri, kıvamı her şeyi mükemmel tutuyor. Yani en azından bizim için öyle :) Umarım sizler içinde "işte bu" dediğiniz bir tarif olur.
Biz sütlacı çok pirinçli çok koyu sevenlerden değiliz. Sütlacın şekeri de kıvamında olmalı bence. Verdiğim ölçülerle çok koyu ya da sulu olmayan orta şekerli bir sütlaç elde ediyoruz. Eğer siz çok şekerli seviyorsanız verdiğim tarife yarım su bardağı şeker daha ilave edebilirsiniz. Kıvam olarak da koyu, pirinçli seviyorsanız bir yemek kaşığı daha pirinç ekleyebilirisiniz. Her şeyi açıkladığıma göre malzemeler ile tarife başlayabiliriz.
Malzemelerimiz;
2 litre süt
3 yemek kaşığı pirinç
1.5 su bardağı şeker
3 dolu yemek kaşığı nişasta
2 yumurta sarısı
İlk olarak küçük bir tencereye pirinçleri alıyoruz ve 1.5 su bardağı su ile pirinçler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Ayrıyeten büyük bir tencereye sütümüzü ekleyelim. Pirinçlerimiz yumuşadığı zaman ocağın altını kapatıyoruz. Ve pirinçleri sütün içine ekliyoruz. Pirinçler yumuşadığı halde dibinde su kalabilir. Bu önemli değil, suyuyla birlikte sütün içine ilave edebiliriz. Sonrasında sütün altını açıyoruz ve kaynayana kadar karıştırarak pişiriyoruz. Kaynadığı zaman içerisine şekeri ekleyip 3-4 dk daha karıştırıp pişirmeye devam ediyoruz. Bu esnada bir kenarda iki yumurta sarısı ve üç yemek kaşığı dolusu nişastayı yarım çay bardağı su ile karıştırıyoruz. Nişasta iyice çözündüğü zaman kaynayan sütün içine karıştırarak yediriyoruz. Nişastanın da etkisiyle kıvam almaya başlayacaktır. Karıştırarak beş dakika kadar pişirip altını kapatabiliriz. Ocağın altını kapattıktan sonra varsa güveç kaplarınıza yoksa herhangi fırına girebilen kaselerinize paylaştırabilirsiniz. Fırına vermeden önce 10 dk kadar kenarda bekletiyoruz. Bu sayede üstü güzel bir kaymak tutacak ve fırında kızarması daha güzel olacaktır. Bu esnada fırını 180 derece ayarda sadece üstü çalıştırarak ısıtıyoruz. Kaymak bağlayan sütlaçları fırın tepsisine dizip ısınan fırına verebiliriz. Üzerleri güzelce yandığı zaman fırından alıp soğumaya bırakabiliriz.
Sütlaçlarımız servise hazır. Çok güzel görünmüyorlar mı :) Emin olun kıvamı ve tadı da çok güzel oluyor. Verdiğim ölçülerle 11 adet sütlaç çıktı. Sizin için çok ise ölçüleri yarıya indirip de yapabilirisiniz. Ama kalabalık iftar davetleri için süper oluyor gerçekten. Umarım afiyetli, bereketli sofralarınız olur...
HOŞÇAKALIN :)
Yorumlar
Yorum Gönder