Herkese Merhaba :)
Sizlerle yine benim pratikliğine ve lezzetine bayıldığım bir tarif paylaşmak istiyorum. Öğrenci veya bekar evlerinde bile kolaylıkla yapılabilecek hemde aşırı lezzetli bir tarif. Ben zaten pratikliği yönünden ve görsellik açısından fırın yemeklerine bayılıyorum :) Aynı zamanda fırına sürdüğümüz yemeklerin yağ oranı da tencere yemeklerine göre daha az oluyor. Yedikten sonra çok ağır ve rahatsız hissettirmiyor. Kısacası her yönüyle mükemmel fırın yemeklerinden biri olan sebzeli tavuğu ben nasıl yapıyorum sizlere bahsetmek istedim.
Malzemelerimiz;
9-10 adet tavuk but
6 adet küçük patates
5-6 adet yeşil biber
3 orta boy domates
1 yemek kaşığı dolusu bezelye
1 adet küçük soğan
1 diş sarımsak
Tuz
Karabiber
Kekik
Sosu için;
2 adet büyük domates
yarım yemek kaşığı tereyağı
1,5 su bardağı su
Öncelikle bir kabın içerisine butları alıyoruz. (Bu arada but olması şart değil tabi ki istediğiniz kısmı ile de aynı tarifi yapabilirsiniz.) İçerisine soğanı ve sarımsağı küçük küçük doğrayıp ekliyoruz. Kullanacağımız baharatları da içine ilave edip güzelce harmanlıyoruz. Baharat olarak pul biber filan da kullanabilirsiniz. Tamamen tercihinize kalmış. Sonrasında patatesleri soyup halka halka doğrayalım. Ne çok ince ne çok kalın olması lazım. Yaklaşık bir parmak kalınlığında olursa iyi olur. Sonrasında fırın tepsimizin içerisine patatesleri dizelim, üzerine bezelyeleri serpiştirelim. Soğan ve baharatlarla karıştırdığımız butları patateslerin üzerine dizelim. Kalan soğanlı karışımı da eşit bir şekilde üzerine dağıtalım.
Tavuklar fırın tepsisinde hazır olduktan sonra sosumuzu hazırlayabiliriz. Bir tavanın içerisine yağımızı atıp eritelim. Eridiği zaman kabuğunu soyduğumuz ve halka halka doğradığımız domatesleri içine ekleyelim. Domatesleri çatal yardımıyla ezerek yumuşamasını bekleyelim. Yumuşayıp püremsi hal aldığı zaman içerisine suyu ilave edip kaynatalım. Kaynadığı zaman ocaktan alıp tavukların üzerine dökelim. Tepsinin büyüklüğünü, yaptığınız tavuk miktarına göre su miktarı değişecektir. Sosu döktükten sonra yüksekliğin fırın kabınızın yarısına kadar gelmesi lazım. Az olursa yarısına gelecek kadar daha sıcak su ilave edebilirsiniz. Bu arada sosu hazırlarken taze güzel domatesleriniz yoksa ya da mevsimi değilse domates yerine 1 tatlı kaşığı dolusu domates salçası ile de aynı sosu hazırlayabilirsiniz. Sosu da ayarladıktan sonra üzerini domates ve biberler ile süsleyebilirisiniz.
Sebzeleri de dizdikten sonra yanmadan güzel pişmesi için üzerini su ile ıslattığımız yağlı kağıt ile aşağıda gösterdiğim gibi kapatıyoruz. Bu işlem sayesinde lokum gibi birbiriyle özleşmiş butlar elde ediyoruz. Pişmesine yakın üzerini açıp birazda üzerinin kızarmasını sağladıktan sonra fırından alabiliriz.
Vee mis gibi, hafif, kolay, lezzetli sebzeli tavuk yemeğimiz hazır. Verdiğimiz davetlerde, iftar menülerinde de yapabileceğimiz şık bir tarif. Umarım beğenirsiniz :) Bir sonra ki yazımda görüşmek üzere...
HOŞÇAKALIN :)
Çok güzel olmuş ellerine sağlık canım 😊
YanıtlaSil