Ana içeriğe atla

Nitelikli

MİNİ EKMEK TARİFİ

Herkese Merhaba :) Karantina günleri ile hemen hemen hepimizin hayatına giren  ekmek serüveni beni daha da önce yakalamıştı. Eşimin görevi sebebiyle köy hayatına giriş yapınca, en yakın bakkal da 5 km uzaklıkta olunca iş başa düştü :) Ekmeğimizi, yoğurdumuzu, peynirimizi, çökeleğimizi kendimiz yapar olduk. Başta bu kadar güzel olmuyorlardı tabii ki, deneye yanıla, ekleye çıkara sonunda her seferinde tutan ve bayılarak tükettiğimiz ekmek tarifimi bulmuş oldum. Sıfır katkı maddesi ile, içeriğini bildiğiniz leziz ekmekleriniz olacak. Ben yapacağım zaman biraz fazla yapıp buzluğa atıyorum ve tüketeceğimiz zamandan yarım saat önce çıkarıp çözdürüyorum. Küçük oldukları için çok çabuk çözünüyorlar. Mikrodalga fırınınız var ise bu süre iki dakikaya düşecektir. Hadi gelin tarife geçelim:) Malzemelerimiz; 8 su bardağı un 650 ml ılık su 3 yemek kaşığı instant maya 1 tatlı kaşığı şeker 2,5 tatlı kaşığı tuz Tüm gereken malzemeler bu kadar. İlk olarak ılık suyumuzu bir kaba alıp içerisine mayay

**FİNCAN TATLISI TARİFİM**

kadayıf-tatlısı-yapılışı

Herkese Merhaba :)

Bayrama da az kalmışken tatlı tarifleri neden gelmesin ki :) Baklava açmak filan çok meşakkatli olabilir ama bu tarif gerçekten çok pratik. Kadayıf tatlısına ben zaten bayılıyorum. Bir de bu tatlıyı evde çıtır çıtır düşürebilince süper oluyor. Çünkü genelde kadayıf tatlıları evde yapılınca yumuşak düşer, dışarıda ki gibi çıtır çıtır olmaz beğenmeyiz. Ama anlatacağım yöntem sayesinde çıtır çıtır, nar gibi kadayıf tatlılarınız olacak. Çok fazla uzatmadan başlayalım o halde :)

Malzemelerimiz;

500 gram yaş kadayıf
1,5 su bardağı erimiş tereyağı
4,5 su bardağı şeker
5 su bardağı su

İlk olarak şerbetimizi ocağa alarak başlayalım. Tencere içerisine suyu ve şekeri ekleyip kaynayana kadar ısıtıyoruz. Kaynadığı zaman içerisine 4-5 damla limon sıkıp 3-4 dakika kadar daha kaynatıp ocaktan alıyoruz.

Şerbetimiz bir yandan olurken bizde kadayıfı hazırlayalım. Aldığımız yaş kadayıfları elimizce kırmadan biraz açıyoruz ve tel tel olmasını sağlıyoruz. Sonrasında eritmiş olduğumuz 1,5 su bardağı yağı içine ilave edip her yerine yediriyoruz. Şekil verme kısmı çok eğlenceli ve çok kolay. Şekil vermek için türk kahvesi fincanının içerisine dolu dolu bir tutam kadayıf alıp dolduruyoruz. Sonra doldurduğumuz kadayıfın tepesinden parmaklarımızla tutup saat yönünde çeviriyoruz. Bu çevirme işlemini var gücümüzle dibine doğru bastırarak yapıyoruz. Bu sayede kadayıfları sağlıklı ve kolay bir şekilde sıkıştırmış oluyoruz. Böylece daha sıkışık ve daha kıtır kadayıflarımız oluyor. İyice sıkıştığı zaman fırın tepsimize ters çevirip dikkatlice kadayıfı çıkarıyoruz. Aşağıda göreceğiniz gibi top top tatlış kadayıflarınız oluyor. Fİncanlara doldurduğunuz kadayıfların aşağı yukarı eşit olmasına dikkat edelim. Çünkü farklı farklı olduğunda büyüklü küçüklü kadayıflar olmuş oluyor. Tüm kadayıf bitene kadar aynı işlemi yapıp bittiğinde önceden ısınmış 200 derece fırında nar gibi kızarana kadar pişiriyoruz.




Nar gibi olduğu zaman fırından çıkarıyoruz. İlk sıcağı çıktığında yani yaklaşık 10 dakika sonra sıcak şerbeti üzerine döküyoruz. İkisini de sıcakken uyguluyoruz. Ve gerçekten çıtırlığını kaybetmiyor, hatta ertesi günlerde bile çıtırlığını koruyor.



Bu tarifi içine ceviz ya da fındık koyarak da yapabilirsiniz. Ben bu sefer boş yapıp dondurma ile servis etmek istedim. Kadayıfın boş hali bile mükemmel :) Sizde çıtır çıtır olacak bir kadayıf tarifi arıyorsanız denemenizi tavsiye ederim. Bu yöntem yanıltmayacaktır. Umarım hoşunuza gitmiştir. Ağzınızın tadı hiç bozulmasın...

HOŞÇAKALIN :)

Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar