Ana içeriğe atla

Nitelikli

MİNİ EKMEK TARİFİ

Herkese Merhaba :) Karantina günleri ile hemen hemen hepimizin hayatına giren  ekmek serüveni beni daha da önce yakalamıştı. Eşimin görevi sebebiyle köy hayatına giriş yapınca, en yakın bakkal da 5 km uzaklıkta olunca iş başa düştü :) Ekmeğimizi, yoğurdumuzu, peynirimizi, çökeleğimizi kendimiz yapar olduk. Başta bu kadar güzel olmuyorlardı tabii ki, deneye yanıla, ekleye çıkara sonunda her seferinde tutan ve bayılarak tükettiğimiz ekmek tarifimi bulmuş oldum. Sıfır katkı maddesi ile, içeriğini bildiğiniz leziz ekmekleriniz olacak. Ben yapacağım zaman biraz fazla yapıp buzluğa atıyorum ve tüketeceğimiz zamandan yarım saat önce çıkarıp çözdürüyorum. Küçük oldukları için çok çabuk çözünüyorlar. Mikrodalga fırınınız var ise bu süre iki dakikaya düşecektir. Hadi gelin tarife geçelim:) Malzemelerimiz; 8 su bardağı un 650 ml ılık su 3 yemek kaşığı instant maya 1 tatlı kaşığı şeker 2,5 tatlı kaşığı tuz Tüm gereken malzemeler bu kadar. İlk olarak ılık suyumuzu bir kaba alıp içerisine mayay

4 BEZE İLE PRATİK ARNAVUT BÖREĞİ TARİFİ

kolay-arnavut-böreği

Herkese Merhaba :)

Bizim ailemiz için neredeyse gelenekselleşmiş bir börek tarifi ile karşınızdayım. Bizim de kökenimiz Arnavut'a dayandığı için babaannem küçüklüğümüzden beri elleriyle devamlı bu böreği yapar hepimizi etrafına toplar. Özellikle "sizde çocuklarınıza yapın, öğrenin bu böreği" diye düşündüğü ve devamlı söylediği için öğretti bize de :) Ama ben bugün tam olarak babaannemin bol meşakkatli yöntemiyle değil daha pratik bir yöntem ile nasıl yaptığımızı anlatmak istiyorum. Bu şekilde çok kolay çok pratik ve yağı daha az oluyor. Bu böreği ister kıymalı ister pırasalı, ister patatesli yapabilirsiniz. Ben bugün ıspanaklı olanından bahsedeceğim.

Hamur için malzemelerimiz;
2,5 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un

İç harcı için;
Yarım kilo ıspanak
2 adet büyük soğan
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
Sıvı yağ
Tuz
Karabiber
Pul biber

Açmak için; 100 gram tereyağı 

İlk olarak hamurumuzu hazırlamak ile başlayalım. Bir kabın içerisine suyu ve tuzu boşaltıp Üzerine azar azar un ekleyerek yoğurmaya başlayalım. Elinize yapışmayacak bir hamur elde edene kadar un eklemeye devam edebilirsiniz. Tam un ölçüsü vermedim çünkü undan una kıvam acayip değişiyor. Sizi yanıltmak istemiyorum. Parmaklarınıza yapışmamaya başlayıp hamur toparlandığında un koymayı bırakırsanız güzel kıvamlı bir hamur elde etmiş olacaksınız. Hamurumuz hazır olduğunda bir streçle üzerini örtüp dinlenmeye bırakalım.

Hamur kendini toparlayana kadar iç harcı hazırlayalım. Soyup küp küp doğradığımız soğanları 2 yemek kaşığı sıvı yağ koyduğumuz tavada kavurmaya başlayalım. Yumuşamaya başladığında içerisine salçaları ve baharatları ekleyip karıştırarak kavuralım. İyice solmaya başlayan soğanların üzerine yıkayıp doğradığımız ıspanakları ekleyip soldurana kadar kavuralım. Fırına gireceği için çok fazla ölmesine gerek yok. Harcımızda hazır. Bir tava da yağımızı eritip soğumaya bırakabiliriz.




İç harcımız ve yağımız güzelce soğuduğu zaman yapım aşamasına geçebiliriz. Hamuru biraz sıvı yağı ile toplayıp tezgaha alabiliriz. Dört eşit bezeye bölüp bir kenarda üzerine streçle örtüp, teker teker alarak biraz un ve merdane ile gelişi güzel bir şekilde açalım. Aşağıda da sırası ile işlemi gösteriyor olacağım. Açtığımız hamurun ortasına bir kase koyup çiçek yaprakları gibi keselim. Sonrasında kaseyi kaldırıp erittiğimiz yağı fırça yardımı ile bütün hamura sürelim. Sonrasında her parçayı ortada birleşecek şekilde üst üste toplayalım. Böyle 4 bezeyi de yağladıktan sonra üzerini örtüp biraz dolaba atalım. Yarım saat beklettikten sonra bir bezeyi tezgaha alıp merdanesiz elimizle genişletelim. (Burada kullandığınız tepsiye göre büyüklüğünü ayarlayabilirsiniz. Eğer büyük gelirse de kenarlarından keserek içine ekleyebilirisiniz. )Açtığınız iki bezeyi tepsinin alt katına yerleştiriyoruz. (Çok düzgün olmayacaktır :) Sorun değil pişince hiç anlaşılmıyor. Kat kat süper bir böreğiniz oluyor.) Yerleştirdiğimiz iki katın üzerine iç harcımızı eşit bir şekilde dağıtıp, aynı işlemi uyguladığınız diğer iki bezeyi de üstüne yerleştirelim. İşte bu kadardı. Şİmdi bir bıçak ile dilediğiniz gibi kesebilirsiniz. Üzeri için bir yumurtanın içerisine birazcık sıvı yağ ekleyip çırpalım. Eşit bir şekilde üzerine sürelim. Önceden ısıtılmış 200 derece fırına sürebiliriz. Yaklaşık 45 dakikada pişecektir.












İşte böreğimiz afiyetle yenmeye hazır :) Çok hafif ve pratik bir arnavut böreği tarifi arıyorsanız bence bir şans verin, bence pişman olmayacaksınız. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere...

HOŞÇAKALIN :)



Yorumlar

Popüler Yayınlar