Ana içeriğe atla

Nitelikli

MİNİ EKMEK TARİFİ

Herkese Merhaba :) Karantina günleri ile hemen hemen hepimizin hayatına giren  ekmek serüveni beni daha da önce yakalamıştı. Eşimin görevi sebebiyle köy hayatına giriş yapınca, en yakın bakkal da 5 km uzaklıkta olunca iş başa düştü :) Ekmeğimizi, yoğurdumuzu, peynirimizi, çökeleğimizi kendimiz yapar olduk. Başta bu kadar güzel olmuyorlardı tabii ki, deneye yanıla, ekleye çıkara sonunda her seferinde tutan ve bayılarak tükettiğimiz ekmek tarifimi bulmuş oldum. Sıfır katkı maddesi ile, içeriğini bildiğiniz leziz ekmekleriniz olacak. Ben yapacağım zaman biraz fazla yapıp buzluğa atıyorum ve tüketeceğimiz zamandan yarım saat önce çıkarıp çözdürüyorum. Küçük oldukları için çok çabuk çözünüyorlar. Mikrodalga fırınınız var ise bu süre iki dakikaya düşecektir. Hadi gelin tarife geçelim:) Malzemelerimiz; 8 su bardağı un 650 ml ılık su 3 yemek kaşığı instant maya 1 tatlı kaşığı şeker 2,5 tatlı kaşığı tuz Tüm gereken malzemeler bu kadar. İlk olarak ılık suyumuzu bir kaba alıp içerisine mayay

KARAMEL DOLGULU GANAJLI TART KEK

ganajlı-kek

Herkese Merhaba :)

Sizlerle bol çikolatalı, bol karamelli tatlılar, çikolatalar sevenlerin bayılacağı bir tarif paylaşmak istiyorum. Tatlı krizleri içinde harika bir kek oluyor :) Ama baştan söylemek istiyorum, çok tatlı şeylerden hoşlanmayanlar pek sevmeyecektir. Çünkü gerçekten çok yoğun tatlı bir kek oluyor. Sonrasında bana kızmayın :) O zaman tatlı sevenleriniz ve heyecanlananlarınız için malzemelere geçelim :)


Kek için malzemeler;
2 adet yumurta
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı süt
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1,5 yemek kaşığı kakao
2 çay bardağı un
1 paket kabartma tozu
Vanilin

Karamel için;
1,5 su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı su
1,5 çay bardağı krema
70 gram tereyağı
1 fiske tuz

Ganaj için;
120 gram çikolata
1.5 çay bardağı krema

İlk olarak kekimizi yaparak başlıyoruz. Oda sıcaklığındaki yumurtalar ile şekeri iyice çırpıyoruz. Şekerler eridiği zaman içerisine yağı ve sütü ilave edip bir iki tur karıştırıyoruz. Sonrasında kakaoyu ilave edip bir kaşık yardımıyla güzelce yediriyoruz. En son olarak elek yardımıyla un, kabartma tozu ve vanilini karışımın içine eliyoruz. Hepsini güzelce karıştırdığımızda kek harcımız hazır demektir. Şimdi tart kalıbımızı margarin ile güzelce yağlıyoruz. İçerisine kek harcımızı döküp önceden ısınmış 180 derece fırına sürüyoruz. Kürdan testi yapıp kürdan kuru çıktığında keki fırından alıp soğumaya bırakabiliriz.



Kekimiz bir yandan pişerken biz karameli ve ganajı hazırlayabiliriz. Karameli ve ganajı daha detaylı video ve resimlerle anlattığım yazılardan da bakabilirisiniz. Ganaj için buraya, karamel için buraya tıklayabilirsiniz. Bire bir burda kullandığım tarifleri oradan detaylı görebilirsiniz.

Karameli hazırlamak için tencereye şekeri ve suyu alıp ısıtmaya başlıyoruz. Şeker iyice eridiği zaman renk almaya başlayacaktır. Güzel bir karamel rengi aldığı zaman ocaktan alıp içerisine kremayı ilave edip hızlıca karıştırıyoruz. Sonrasında topaklanmaları çözmek için tekrar ocağa alıyoruz. Şekerler iyice eridiğinde tereyağı ve tuzu ilave edip yağ erdiğinde sosumuzu ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz.

Ganaj içinde bir tencereye kremayı boşaltıyoruz ve ocağa alıyoruz. Önemli olan kremanın fokur fokur kaynamaması. Kremanın dış kenarı baloncuk olmaya başladığında ocağın altını kapatıp içerisine çikolataları ilave edip eriyene kadar karıştırıyoruz. Çikolatalar eridiğinde ganajı soğumaya bırakıyoruz.

Bu esnada kekimizde pişmiştir. Karamel ve ganaj da oda sıcaklığında ılıdığı zaman birleştirme işlemine geçebiliriz. Kekimiz ters çevirip servis tabağına alalım. Üzerine karameli eşit bir şekilde döküp yayalım. Bu esnada karamel ve ganaj sıcaksa birbirini eritebilirler. Bu yüzden çok sıcak olmamalına dikkat edin. En üstüne de çikolata sosunu eşit bir şekilde döküp yayalım. Sonrasında buz dolabında dinlendirebilirsiniz.




Soğuyan kekimizi servis edip afiyetle yiyebilirsiniz. Yanına da sade bir türk kahvesi ile bayılacağınızı düşünüyorum :) İşte tarifimiz böyleydi, umarım memnun kalırsınız.


HOŞÇAKALIN :)



Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar