Ana içeriğe atla

Nitelikli

MİNİ EKMEK TARİFİ

Herkese Merhaba :) Karantina günleri ile hemen hemen hepimizin hayatına giren  ekmek serüveni beni daha da önce yakalamıştı. Eşimin görevi sebebiyle köy hayatına giriş yapınca, en yakın bakkal da 5 km uzaklıkta olunca iş başa düştü :) Ekmeğimizi, yoğurdumuzu, peynirimizi, çökeleğimizi kendimiz yapar olduk. Başta bu kadar güzel olmuyorlardı tabii ki, deneye yanıla, ekleye çıkara sonunda her seferinde tutan ve bayılarak tükettiğimiz ekmek tarifimi bulmuş oldum. Sıfır katkı maddesi ile, içeriğini bildiğiniz leziz ekmekleriniz olacak. Ben yapacağım zaman biraz fazla yapıp buzluğa atıyorum ve tüketeceğimiz zamandan yarım saat önce çıkarıp çözdürüyorum. Küçük oldukları için çok çabuk çözünüyorlar. Mikrodalga fırınınız var ise bu süre iki dakikaya düşecektir. Hadi gelin tarife geçelim:) Malzemelerimiz; 8 su bardağı un 650 ml ılık su 3 yemek kaşığı instant maya 1 tatlı kaşığı şeker 2,5 tatlı kaşığı tuz Tüm gereken malzemeler bu kadar. İlk olarak ılık suyumuzu bir kaba alıp içerisine mayay

**FIRIN SÜTLAÇ TARİFİM**



sütlaç-yapılışı

Herkese Merhaba :)

Ramazanın da gelmesiyle tatlı isteklerimiz oldukça arttı :) Şunu da yapsak, şu da olsa da yesek diyip duruyoruz. Sütlaç da bu listeye girebilecek en önemli tatlılarımızdan bence :) Hem sütlü tatlı olduğu için hafif hem de lezzetiyle bizi büyüleyen bir tatlı. Ben de bu tarifi paylaşmak için ramazandan güzel zaman olmaz dedim ve karşınızdayım :) Bu tarif annemin tarifi ve gerçekten şekeri, kıvamı her şeyi mükemmel tutuyor. Yani en azından bizim için öyle :) Umarım sizler içinde "işte bu" dediğiniz bir tarif olur.

Biz sütlacı çok pirinçli çok koyu sevenlerden değiliz. Sütlacın şekeri de kıvamında olmalı bence. Verdiğim ölçülerle çok koyu ya da sulu olmayan orta şekerli bir sütlaç elde ediyoruz. Eğer siz çok şekerli seviyorsanız verdiğim tarife yarım su bardağı şeker daha ilave edebilirsiniz. Kıvam olarak da koyu, pirinçli seviyorsanız bir yemek kaşığı daha pirinç ekleyebilirisiniz. Her şeyi açıkladığıma göre malzemeler ile tarife başlayabiliriz.

Malzemelerimiz;

2 litre süt
3 yemek kaşığı pirinç
1.5 su bardağı şeker
3 dolu yemek kaşığı nişasta
2 yumurta sarısı
  
İlk olarak küçük bir tencereye pirinçleri alıyoruz ve 1.5 su bardağı su ile pirinçler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Ayrıyeten büyük bir tencereye sütümüzü ekleyelim. Pirinçlerimiz yumuşadığı zaman ocağın altını kapatıyoruz. Ve pirinçleri sütün içine ekliyoruz. Pirinçler yumuşadığı halde dibinde su kalabilir. Bu önemli değil, suyuyla birlikte sütün içine ilave edebiliriz. Sonrasında sütün altını açıyoruz ve kaynayana kadar karıştırarak pişiriyoruz. Kaynadığı zaman içerisine şekeri ekleyip 3-4 dk daha karıştırıp pişirmeye devam ediyoruz. Bu esnada bir kenarda iki yumurta sarısı ve üç yemek kaşığı dolusu nişastayı yarım çay bardağı su ile karıştırıyoruz. Nişasta iyice çözündüğü zaman kaynayan sütün içine karıştırarak yediriyoruz. Nişastanın da etkisiyle kıvam almaya başlayacaktır. Karıştırarak beş dakika kadar pişirip altını kapatabiliriz. Ocağın altını kapattıktan sonra varsa güveç kaplarınıza yoksa herhangi fırına girebilen kaselerinize paylaştırabilirsiniz. Fırına vermeden önce 10 dk kadar kenarda bekletiyoruz. Bu sayede üstü güzel bir kaymak tutacak ve fırında kızarması daha güzel olacaktır. Bu esnada fırını 180 derece ayarda sadece üstü çalıştırarak ısıtıyoruz. Kaymak bağlayan sütlaçları fırın tepsisine dizip ısınan fırına verebiliriz. Üzerleri güzelce yandığı zaman fırından alıp soğumaya bırakabiliriz.





Sütlaçlarımız servise hazır. Çok güzel görünmüyorlar mı :) Emin olun kıvamı ve tadı da çok güzel oluyor. Verdiğim ölçülerle 11 adet sütlaç çıktı. Sizin için çok ise ölçüleri yarıya indirip de yapabilirisiniz. Ama kalabalık iftar davetleri için süper oluyor gerçekten. Umarım afiyetli, bereketli sofralarınız olur...

HOŞÇAKALIN :)



Yorumlar

Popüler Yayınlar