Ana içeriğe atla

Nitelikli

MİNİ EKMEK TARİFİ

Herkese Merhaba :) Karantina günleri ile hemen hemen hepimizin hayatına giren  ekmek serüveni beni daha da önce yakalamıştı. Eşimin görevi sebebiyle köy hayatına giriş yapınca, en yakın bakkal da 5 km uzaklıkta olunca iş başa düştü :) Ekmeğimizi, yoğurdumuzu, peynirimizi, çökeleğimizi kendimiz yapar olduk. Başta bu kadar güzel olmuyorlardı tabii ki, deneye yanıla, ekleye çıkara sonunda her seferinde tutan ve bayılarak tükettiğimiz ekmek tarifimi bulmuş oldum. Sıfır katkı maddesi ile, içeriğini bildiğiniz leziz ekmekleriniz olacak. Ben yapacağım zaman biraz fazla yapıp buzluğa atıyorum ve tüketeceğimiz zamandan yarım saat önce çıkarıp çözdürüyorum. Küçük oldukları için çok çabuk çözünüyorlar. Mikrodalga fırınınız var ise bu süre iki dakikaya düşecektir. Hadi gelin tarife geçelim:) Malzemelerimiz; 8 su bardağı un 650 ml ılık su 3 yemek kaşığı instant maya 1 tatlı kaşığı şeker 2,5 tatlı kaşığı tuz Tüm gereken malzemeler bu kadar. İlk olarak ılık suyumuzu bir kaba alıp içerisine mayay

KARADENİZİN HARİKASI KARALAHANA DOLMASI


Herkese Merhaba :)

Bugün sizlerle karadenize has olan, mükemmel bir C vitamini deposu olan karalahanadan yapılan dolma tarifini paylaşmak istiyorum. Kışın afiyetle yenebilecek yanına sarımsaklı ya da sade yoğurt ile servis edebileceğiniz harika bir tarif. Dolma tariflerini hepsi aslında meşakkatli oluyor, bu dolma tarifi de biraz öyle :) Ama sonuç için uğraşmaya değecek bir dolma. Hadi tarife geçelim ...

Malzemelerimiz;
Yarım kilo karalahana
4 adet orta boy soğan
1,5 su bardağı pirinç
2 tatlı kaşığı biber salçası
Maydanoz
Sıvı yağ
Karabiber
Kırmızı pul biber
Nane
Tuz

İşe ilk olarak lahanalarımızı güzelce yıkayıp haşlamakla başlıyoruz. Yıkayıp ayıkladıktan sonra büyük bir tencere içine yarısına kadar su doldurup kaynatıyoruz. Su kaynadıktan sonra ocağın altını kısıp lahanaları kaynayan suya atıp yumuşadığı zaman çıkarıyoruz. Bütün lahanalar bitene kadar haşlama işlemine devam ediyoruz. Haşladığımız lahanaların erimemesi için haşladıktan sonra soğuk sudan geçiriyoruz. Haşlama işi bitince lahanalar bir kenarda dinlenirken dolma içimizi hazırlayalım.

Bazıları lahanayı bulgur bazıları pirinç ile yapıyor. Hatta etli ya da kıymalı yapanlar da var. Biz etsiz ve pirinç ile yapılanları daha çok seviyoruz. Bu yüzden bu tarifte pirinç ile olandan bahsedicem.

Pirinçleri güzelce yıkayıp suyunun süzülmesi için bırakalım. 3 adet soğanı küçük küçük olacak şekilde küp küp doğrayalım. Tencereye iki çay bardağı sıvı yağ koyup kızdığı zaman doğradığımız soğanları içine atalım. Bu sırada bir kaç dal maydanozu ince ince kıyalım. Soğanlar biraz kavrulduğu zaman bir tatlı kaşığı dolusu biber salçası ekliyoruz. Sonrasında pirinçleri de ekleyip biraz kavuruyoruz. Kavrulduktan sonra içine 1 tatlı kaşığı tuzu, 1 çay kaşığı pul biberi, yarım çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı nane ve maydanozları ekleyip karıştırıp kapatıyoruz.


İçimizi hazırladıktan sonra sarma işlemine geçebiliriz. Elde sarma işlemi de yapılıyor ama göstermesi daha kolay olacağı için ben normal yaprak sarması yapar gibi sarmayı göstermek istedim. Aşamaları da aşağıda gösteriyor olacağım. İlk önce aldığımız yaprağın uzun sapını kopararak kısaltıyoruz. Sonra küçük olan yaprakları damarlı kısmı yukarıda kalacak şekilde masaya koyalım. İçine harcımızdan biraz koyup yanlarda kapatıp rulo olacak şekilde saralım. Eğer büyük yapraklar varsa aşağıda gösterdiğim gibi damar yolu boyunca ikiye bölüp yan tutup da sarabilirisiniz. Eğer çok kalın damarlar varsa ve sarmayı zorlaştırıyorsa masaya serdiğinizde bir kaşıkla ya da tırnağınız ile o damarı biraz ezerseniz daha kolay sarılacaktır.






Bütün dolmaları bu şekilde sardıktan sonra 1 adet soğanı küçük küçük doğruyoruz. Sonra bir tencerenin içine yarım çay bardağı sıvı yağ koyup yağ ısındığı zaman soğanları ekliyoruz. Soğanlar biraz kavrulduktan sonra 1 tatlı kaşığı salçayı ekleyip karıştırarak kavuruyoruz. Kavurduktan sonra tencereyi ocaktan alıp üzerine sarma işlemi sırasında kopardığımız sapları ve yırtık lahana yapraklarını koyuyoruz. Onların üzerine de sardığımız dolmaları güzelce diziyoruz. Üzerinde su görünene kadar su ekleyip yarım çay kaşığı tuz ekliyoruz. Sonrasında orta derece ocakta kapağını kapatıp pişirmeye başlıyoruz. Suyu kaynadığı zaman altını kısıyoruz ve pişirmeye devam ediyoruz. Pişme derecesi yapraktan yaprağa değişebildiği için ara ara pişip pişmediğini kontrol ediyoruz. Eğer suyu azaldı ve hala pişmediyse biraz daha su ekleyip pişirmeye devam ediyoruz.






İşte nefis dolmalarımız hazır. Kimsenin dolmaya hayır diyeceğini sanmıyorum :) Çok uzun sürebiliyor yapması ama yenmesi yarım saati geçmiyor maalesef :) Umarım özellikle ilk defa yapacaklar için anlaşılır olmuştur. Anlatamadığım bir şey olmuşsa yorumlardan sorabilirisiniz, geri dönüş mutlaka yaparım.

HOŞÇAKALIN :)


Yorumlar

Popüler Yayınlar