Ana içeriğe atla

Nitelikli

MİNİ EKMEK TARİFİ

Herkese Merhaba :) Karantina günleri ile hemen hemen hepimizin hayatına giren  ekmek serüveni beni daha da önce yakalamıştı. Eşimin görevi sebebiyle köy hayatına giriş yapınca, en yakın bakkal da 5 km uzaklıkta olunca iş başa düştü :) Ekmeğimizi, yoğurdumuzu, peynirimizi, çökeleğimizi kendimiz yapar olduk. Başta bu kadar güzel olmuyorlardı tabii ki, deneye yanıla, ekleye çıkara sonunda her seferinde tutan ve bayılarak tükettiğimiz ekmek tarifimi bulmuş oldum. Sıfır katkı maddesi ile, içeriğini bildiğiniz leziz ekmekleriniz olacak. Ben yapacağım zaman biraz fazla yapıp buzluğa atıyorum ve tüketeceğimiz zamandan yarım saat önce çıkarıp çözdürüyorum. Küçük oldukları için çok çabuk çözünüyorlar. Mikrodalga fırınınız var ise bu süre iki dakikaya düşecektir. Hadi gelin tarife geçelim:) Malzemelerimiz; 8 su bardağı un 650 ml ılık su 3 yemek kaşığı instant maya 1 tatlı kaşığı şeker 2,5 tatlı kaşığı tuz Tüm gereken malzemeler bu kadar. İlk olarak ılık suyumuzu bir kaba alıp içerisine mayay

EVDE PİZZA TARİFİ (MAYALI HAMUR İLE)


                                                                                                Merhaba :)

          Bugün sizlerle evde, bol malzemeli, hamurunu kendimizin yaptığı ve çok lezzetli olan bir pizza tarifi paylaşacağım. Daha önce de pratik bazlama ekmeği ile yapılan bir pizza tarifi vermiştim. O tarife buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bugün ise tüm malzemelerini kendimiz yapacağız. Çok uzun sürecekmiş gibi geliyor ama sabahtan müsait olunca hamuru mayalayıp akşam malzemeleri hazırlayıp hemen yapabilirisiniz. Hadi gelin başlayalım:)


          Hamur için malzemeler; 5 su bardağı (200 ml) un, 2 su bardağı (200 ml) su, yarım yemek kaşığı kuru maya, 1 tatlı kaşığı toz şeker, 1 tatlı kaşığı tuz.

          İçi için malzemeler; Bir tatlı kaşığı salça, 3 yemek kaşığı ketçap, 3 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 çay bardağı su, yarım çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı kekik, karabiber, sucuk, biber, domates, zeytin, kaşar peyniri.


          İşe hamurumuzu mayalamakla başlayalım. Bir kaba 5 bardak unumuzu koyalım. Üzerine tuzu, şekeri ekleyelim. Ortasında bir çukur açıp bir bardak ılık su dökelim. Suyun içine mayayı ekleyelim ve elimizle biraz karıştırarak mayayı çözdürelim. Daha sonra 1 bardak suyu daha ekleyip hamuru yoğurmaya başlayalım. Benim ölçülerime göre su una tam geldi. Ama fazla ya da az kaçarsa un ya da su ilave edip yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurabilirsiniz.



Hamuru hazırladıktan sonra üzerini bir poşet ve bezle kapatıp karanlık, sıcak bir yerde mayalanmaya bırakalım.


Yaklaşık 2-3 saat sonra mayasını alacaktır. Mayası gelene kadar iç malzemeleri hazırlayabiliriz. Ben tek tek bütün malzemeleri küçük küçük doğradım, zeytinleri ayıkladım, kaşar peynirini rendeledim.

Üzerine süreceğimiz sosu içinde salçayı, yağı, ketçabı, suyu, karabiber, kekik ve tuzu karıştırıyoruz. Bütün malzemelerimiz kenarda hazır artık.


          Hamurumuz mayasını aldıktan sonra tezgahın üzerine biraz un serpip hamuru tezgaha koyalım. Benim ölçülerime göre 3 tepsi çıkıyor, bu yüzden hamuru 3 parçaya ayırdım. Sonra merdane yardımıyla tepsi boyuna ve şekline göre hamurları açtım. Tepsinin içine yağlı kağıtları yerleştirip hamuru üzerine koyuyoruz.


Hamurun üzerine ilk önce hazırladığımız sosu bir fırça yardımıyla sürelim. Sonrasında sırası ile biber, domates, sucuk ve zeytini dizelim. Önceden 180 derecede ısınan fırına tepsiyi yerleştirelim. Pişmesine yakın çıkarıp üzerine kaşar peynirini yayalım ve eriyene kadar biraz daha pişirelim.






Ve işte pizzamız hazır. Benim verdiğim ölçülere göre yukarıda gördüğünüz gibi üç tepsi pizza çıktı. Siz isterseniz azaltıp çoğaltabilirsiniz. Hamuru gerçekten tam kıvamında oluyor. Umarım dener ve beğenirsiniz.

HOŞÇAKALIN :) 







Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar